Verdens beste hvis han gadd?

Jon Henning fra Skien Masters tidligere i år.
Publisert: 10. juli 2006 av Bordfotball.no

Etter godt spill lørdag og eksepsjonelt spill søndag kan man begynne å lure på hvor langt Jon Henning Bergane egentlig kunne nådd i denne sporten. Semifinale lørdag og nesten seier søndag viser at bordfotball ikke bare er trening og atter trening.

De norske bordfotball spillerne har opp gjennom årene hatt mange fine resultater å se tilbake på. Anders Grorud har en åttendels finale fra VM -96 pluss en seier i Danmark. Lars Tore Myge har en 2. plass fra Odense 2004 og endel semi og kvartfinaler å se tilbake på. I tillegg har det vært mange imponerende enkelt resultater opp gjennom årene. Likevel har de norske spillerne stort sett blitt tatt lett på av utenlandske spillere. I helgen holdt det på å gå riktig ille for europas topp spillere.

Jon Henning Bergane gjorde kanskje en av tidenes turnering av en nordmann sett i forhold til treningsmengde og turnerings erfaring fra de store internasjonale turneringene de siste årene. Lørdag ble det 3. plass på Jon Henning Bergane etter å ha tapt 1-3 mot Belgiske David Fraikin i semifinalen. Da hadde Christophe Noel og Kaspar Bennett blitt eliminert i de to foregående sluttspillsrundene. Søndag gikk det enda litt bedre for Jon Henning som tydelig fant scoringsformen. Da puttet Jon Henning Bergane 29 mål på 6 kamper, noe som gir et snitt på nesten 5 mål per kamp. Mest imponerende var nok kvartfinalen mot danske Jesper Staal Nielsen som endte hele 12-0. Jesper som må regnes som en meget habil spiller og kanskje den beste danske spilleren. Etter den kampen var det ikke mange som tenkte på 2-2 kampen mellom lillebror Anders Bergane og Jon Henning under Skien Masters i mai.

I semifinalen ventet Belgiske Olivier Pere som er ranket nummer 10 i verden. Olivier Pere har sannsynligvis stor respekt for Jon Henning Bergane etter semifinalen i Odense Grand Prix i 2003. En kamp Jon Henning Bergane ledet 5-1 tidlig i andre omgang og som til slutt endte 5-5 ved fulltid og til slutt 5-6 tap etter ekstraomganger. I Skien søndag hadde Jon Henning Bergane rimelig kontroll på grunn av et tidlig mål og etterhvert 2-0 ledelse. Pere reduserte til 1-2 i siste minutt men det ble aldri spenning.

Finalen mellom David Fraikin og Jon Henning Bergane ble desverre aldri så spennende som 3-4 tapet skulle tilsi. Jon Henning lå hele tiden stort sett 2 mål bak. Likevel kunne det fort blitt ekstraomganger etter et tverrliggerskudd i siste minutt på stillingen 3-4. To tap mot Fraikin, lørdag og søndag, viser nok at David Fraikin ikke var en spiller som passet Jon Henning spesielt godt med tanke på spillestil. Det har man sett før da Jon Henning spilte to kamper mot David Ruelle i 2004 og tapte begge kampene med 0-10 i baklengs. Dette er spesielt siden Lars Tore Myge spilte helt jevnt med Ruelle den gangen og når man vet at Jon Henning og Lars Tore er helt jevngode dem imellom.

Jon Henning Bergane har tidligere uttalt at spillelysten ikke helt har vært på plass de siste årene og at en pause kanskje kommer. Norges Bordfotball Forbund håper inderlig at Jon Henning Bergane satser videre mot NM i september/oktober. Et NM som sannsynligvis vil bli tidenes hardeste NM....